Talk en masterclass

Locatie: Literair Salon

14u30  Jeroen Janssen vertelt (met muzikale omkadering door Jacques Sayiba)

Jeroen Janssens strip Abadaringi gaat over de periode dat hij leerkracht was aan de Ecole d’Art in Nyundo (Rwanda). Tijdens zijn ‘talk’ zal Jeroen meer over die periode (1990-1994) vertellen, en ook over de evolutie van zijn werk: van beeldverhalen over een sluwe haas naar getekende reportages als JeroenJDoel en Abadaringi. Aan de hand van talrijke foto’s en tekeningen zal hij schetsen hoe zijn eeuwige zoektocht naar inspiratie uiteindelijk uitmondde in het leven zelf.

“De werktitel voor ‘Abadaringi’ was ‘Muzungu 2.0’, naar mijn allereerste strip. Het lijkt in niets op ‘Muzungu’ maar het is wel met dezelfde drijfveer gemaakt. De cirkel is rond. Dit is het soort boek dat ik ook in 1994 wel had willen maken, al wist ik toen nog niet dat je zo’n boek KON maken. Een boek met een verhaal en met tekeningen, waarin de schoonheid van Rwanda tot zijn recht komt, de boeiende personages die mij daar langs alle kanten omringden, maar ook de duistere kanten van de mens, die uiteindelijk in iedere mens zitten, ook hier bij ons. Omdat ik dit keer met bestaande personen gewerkt heb, is het boek wel genuanceerder, het gaat dieper.”EAN_PLAKKAATlight

De vertelling wordt opgeluisterd door Jacques Sayiba. Jacques Sayiba studeerde in 1993 af aan de Ecole d’Art van Nyundo, als leerling van Jeroen. Hij was ook lid van het schoolorkest Feu Vert. Bij de vertelling van Jeroen  zal Jacques Sayiba Rwandese liedjes vertolken. ecoledartsketcherlightHet zijn liedjes over de liefde en weemoed, en over de groene heuvels van Nyundo. Hij begeleidt zichzelf op akoestische gitaar en brengt zowel composities van grote zangers als Masabo Nyangezi als songs die door de Abadaringi – ‘ceux de l’école d’Art’ – zelf geschreven zijn.

Duur: ± 40 minuten

Jeroen signeert aansluitend zijn boeken op de stripbeurs.

——————————————————————————————————————————————————-

16u30  Wobby Masterclass

Mensen vragen zich vaak af: hoe komt het toch dat er zulke fantastische tekeningen in Wobby staan en zou ik dat ook kunnen? Het antwoord is simpel: iedereen kan leren tekenen aan de hand van onze befaamde Wobby Masterclass!
 Het enige wat je nodig hebt zijn ogen en handen, Wobby zorgt voor de rest. Wobby.club Meester Jeroen de Leijer leert je de fijne kneepjes van het tekenvak.
Wobby Masterclasslight
Duur: ± 15 minuten
%d bloggers liken dit: