Standhouders

Stands      (klik op de naam van de standhouder voor de link naar zijn/haar website)

Wasco_-_Tuitel_Complex_cover-243x300WASCO kreeg bekendheid met de strip Apenootjes. Deze strip verscheen o.a. in het blad Zone 5300. Illustraties van zijn hand vonden ook hun weg naar Vrij Nederland en de VPRO-Gids. Zijn bekendste stripfiguren zijn Tuitel en Phiwi. Wasco geeft zijn kleine strips en boeken in eigen  beheer uit, de naam van zijn mini-uitgeverij is Microbe.
Wasco werd lange tijd bestempeld als een artist’s artist. Hij heeft een grote fanbase onder de Nederlandse striptekenaars, vooral wegens zijn compromisloze, persoonlijke en abstracte stijl. H-11-pagina-HTC024-rechtskopieIn 2015 verscheen zijn eerste ‘echte’ album Het Tuitel Complex bij uitgeverij Scratch. Het album kreeg lovende kritieken en de eerste druk was in een mum van tijd uitverkocht. De tweede druk vindt inmiddels vlot zijn weg naar het publiek. En ondertussen timmert Wasco aan nieuwe boekprojecten.

Beluister hier het interview met Wasco op VPRO over Het Tuitel Complex.

Schermafbeelding 2016-03-12 om 19.35.23Veertien jaar na het laatste nummer van De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn presenteerden Jeroen de Leijer, Marjolein Schalk en _DSC0854Steppie Lloyd Trumpstein in maart 2015 een nieuw ‘lowbudget blad met een lowprofilementaliteit’, WOBBYWobby biedt 48 pagina’s visueel geweld en verschijnt vier keer per jaar. Wobby is een onafhankelijk zine, gedrukt op een risograaf, dat ruimte biedt voor experiment. Voor elk nieuw Wobby-nummer wordt het collectief aangevuld met gasttekenaars en -schrijvers. Op Klaxon presenteren Marjolein, Jeroen en Steppie de allernieuwste Wobby (nr. 5).

CUISTAX is een Brussels geïllustreerd fanzine voor kinderen dat in eigen beheer en in twee talen (Frans/Nederlands) wordt uitgegeven. Het wordt gemaakt door een vijftiental jonge tekenaars die in Brussel werken. couvElk nummer van Cuistax draait rond een thema en telt een dertigtal pagina’s. Cuistax mikt op kinderen van 5 jaar en ouder met korte verhalen, recepten, visuele spelletjes en eenvoudige illustraties. Omdat de boekjes met een risograaf worsen gedrukt, behoudt het collectief de controle over alle stappen tussen creatie en druk. Elk nummer van Cuistax is gedrukt in twee kleuren die per nummer wisselen en verschijnt in een kleine oplage. Cuistax nr. 4 rolde begin maart van de persen.

scratchDe Amsterdamse uitgeverij Scratch geeft de albums uit van befaamde stripauteurs uit binnen- en buitenland zoals spotters_coverlightErik Kriek, Robert Crumb, Craig Thompson, Daniel Clowes, Ever Meulen en Joost Swarte, Luke Pearson, John Backdorf, Scott McCloud, de Crécy.

Michiel van de Pol signeert bij Scratch zijn nieuwe album Spotters.

yumyumYumYum (Charlotte Dumortier  & Shamisa Debroey)
Shamisa debuteerde met Verdwaald (Oog&Blik/De Bezige Bij) in 2013. Charlotte debuteerde in 2011 met Murphy’s miserable space adventures (Oogachtend). Haar illustraties verschijnen o.a. in De Morgen. Op KLAXON lanceren Shamisa Charlotte  Yumyumzine #4! En ook speciaal voor het festival maakt Shamisa linoprints in beperkte oplage, Charlotte nieuwe riso-posters. Verder te vinden op hun stand: Daily mini-comics en de oudere Yumyumzines.

vignetDe Nederlandse stripmaker Rob van Barneveld richt zich vooral op vrolijke en absurde situaties waar vaak net iets anders gebeurt dan je verwacht. In 2006 bedacht hij de serie Rood Gras; korte strookjes waarin een mannetje met een driehoekig neusje van alles meemaakt. Inmiddels zijn er van Robs hand 2 Rood Gras-albums verschenen, 2 losstaande albums en het eerste deel van een nieuwe reeks, Rood 1. Op Robs stand kan je servies zoals espressokopjes en cappuccinomokken aanschaffen, door hem zelf manueel geïllustreerd met kattenpatronen en kattenfiguurtjes Daarnaast brengt Rob een eigen magazine mee, smallpressboekjes, kaarten en een nieuwe bundeling van kattenstripjes; Rob, Eva en de poezen.

LOGO z since ro-blauw-witRiaDe Antwerpse uitgeverij Briesopgericht in 1999, focust op strips die zich situeren op het kruispunt van kunst en literatuur. Ze hecht daarbij veel belang aan originaliteit, vernieuwing, vormgeving en afwerking. Haar fonds herbergt internationaal geprezen auteurs – o.a. Olivier Schrauwen, Brecht Vandenbroucke, Dominique Goblet, Ward Zwart –  als opkomende namen zoals Dieter VDO, Wide Vercnocke, Martha Verschaffel, omslaglightLukas Verstraete, Liesbeth De Stercke, Céline Hudréaux, Maarten De Saeger.

Avant-première op Klaxon van een nieuw album! Black Clouds Are Rolling In (One Sketch a Day), door Liesbeth De Stercke.

Eefje.+foto+door+MARCEL+MUTSAERSJeroen de Leijer is een Nederlands striptekenaar. Zijn bekendste creatie is Eefje Wentelteefje, een klein meisje dat eerstalleen op papier tot leven kwam, maar later op toneel (poppenkast) en op tv (VPRO, als mix van tekenfilm en poppenkast). Met Gummbah, Steppie Lloyd Trumpstein en Ivo van Leeuwen gaf de Leijer het alternatieve zine De Bedenkelijk kijkende Grondeekhoorn uit (1996-2001) uit, Dit viertal stond in 1998 ook aan de wieg van de Bond tegen Humor (1998). In maart 2015 lanceerde Jeroen tezamen met Marjolein Schalk en Steppie een nieuw zine, Wobby.

Vite_klaxonb_light

 Vite is een uitgeverij voor jonge auteurs, met een oog op narratief beeldend werk. Strips zijn al lange tijd meer dan vakjes en tekstbalonnen en boeken omvatten meer dan proza. Deze grijze zone tussen beeld en taal is volgens ons geen mediale marge waar men wat kan spelen met conventies, maar een veelkleurige wereld waar nieuwe mogelijkheden zich kenbaar maken. Bijgevolg is het resultaat eclectisch en intens individualistisch, het spiegelt alle facetten van het centrale thema. Wij bieden aan kunstenaars de angstwekkende onafhankelijkheid van de creatie. Vite fanzine heeft een vrij interpreteerbaar thema en een vast formaat (24 x 17cm). De thema’s worden via een willekeurige rebus op het einde van de uitgave door de auteurs gekozen.

uier_hartekots

Heb je Uier nummer 6 al?! Geen nood, ckoe is druk bezig met het nieuwe deel en neemt alvast een nieuw klein Uier boekje mee met een voorproefje. Mocht je Uier nog niet kennen, deze brak tijden geleden los van Koe. Dat eeuwige boe geroep… Verder zullen er enkele riso en lino prints te koop zijn, en wie weet wat nog meer…

Uier heeft een eigen website, ga zeker eens een kijkje nemen.

tmh group portraitTieten Met Haar is een collectief van illustratoren en striptekenaars uit Gent. Hun doel is het creëren van een platform voor aankomende kunstenaars, het presenteren en publiceren van zowel hun eigen werk als dat van anderen en dat werk te promoten in België en op diverse Europese stripfestivals. Flatlands_coverlightDe huidge bezetting van Tieten Met Haar: Valentine Gallardo, Alexander Robyn, Mathilde Vangheluwe, Jana Vasiljevic, Nina Vandebempt en Nina Vendeweghe. Hun meest recente wapenfeit is de bundel Flatlands, 6 kortverhalen die geïnspireerd werden door het boek Flatland van Edwin Abott Abott (gepubliceerd in 1884). Flatlands verscheen begin 2016 bij uitgeverij Bries.

presentation

Rhizome is een project van de vzw La Boîte à’ Zines (Brussel). La Boïte à’ Zines was van 2010 tot 2013 een kleine alternatieve boekenwinkel voor small press uitgaven. In 2014 besluit het collectief om het roer om te gooien: ze gaan niet alleen zelf kleine boekjes maken en uitgeven, maar ze ook verkopen op verplaatsing, tijdens evenementen.

DSC_0513_961

vignet_FlorAguilar_03lightFLOR AGUILAR is illustratrice en grafisch ontwerpster. Zij groeide op en studeerde in Mexico. Na haar studies grafisch ontwerper in Mexico kwam ze naar Antwerpen waar ze gedurende een jaar illustratie volgde aan Sint-Lucas. mijnicon_FA

1016605_552940958098888_417858196_nHet stripfonds van uitgeverij Sherpa introduceerde    grote namen in het Nederlandse taalgebied. Het fonds herbergt internationale toppers zoals Baudoin, Andreas, Munoz, Nate Powell, Baru en Frederik Peeters naast klassieke uitgaves zoals Arma en Ilva (van Thé Tjong-Khing), Lone Sloane  ( Druillet), Roodbaard. Ibrahim Ineke kwam in 2015 het fonds vervoegen met zijn debuutalbum The white people (2015), een raadselachtig en indringend verhaal naar een kortverhaal van de Britse schrijver Arthur Machen. Ibrahim Ineke signeert bij de stand van Sherpa dit debuut en zijn opvolger, Half Blood.

quentinL’appât is een kleine, artisanale drukkerij in Vorst (Brussel), gerund door Quentin Pollot en Rebecca Rosen, twee illustratoren/cartoonisten uit respectievelijk Marseille en Montreal. Zij drukken zowel andermans als eigen werk. Op Klaxon presenteren ze een  uitgebreid assortiment: strips, kinderboeken, portfolio’s, posters en prints van diverse tekenaars.

VignetGabri&ThijsTekenaars Thijs Desmet en Gabri Molist, twee huisgenoten die naast een huis ook een passie voor strips delen. Het is een natuurlijk fenomeen dat wanneer je zo veel tijd met een medemens moet doorbrengen je vroeg of laat wel een zine samen gaat maken. Dit gebeurde dan ook met Dinosauce, een zine over dinosaurussen, nog een gedeelde passie. Daarnaast tekenen, fotokopiëren, zeefdrukken en linodrukken ze ook hun eigen persoonlijke zines over uiteenlopende onderwerpen als aliens, monster of vogels. Dit alles bieden ze  te koop aan op Klaxon.

logo2DE ZINERIE laat je het hele jaar door smullen van de fijnste leeswaren uit het zine fest van het Antwerpse Grafixx-festival. Op het menu staan beeldverhalen van de spannendste internationale uitgeverijen naast zines en prints van lokaal grafisch geweld. Alles werd met zorg geselecteerd door Villanella en Huis Haas.
Goesting naar meer? Dan zien we je graag terug tijdens Grafixx, het festival voor print en papier, van 25 tot 27 november in Antwerpen. Binnenkort meer info op www.grafixx.be!

omslag_111_v1klein kopieZone 5300, hét tijdschrift voor strips, muziek, cultuur & curiosa in Nederland en Vlaanderen. Zone 5300 (°1994) presenteert een eigenzinnige selectie van nationale en internationale alternatieve strips en combineert dat met geestesverwante

Zone 5300 brengt o.a. hun gloednieuwe nummer mee waarin een groot interview staat met Dieter VDO die ook de cover verzorgde.

1.cover ashRino Feys is opgegroeid in Zarren maar woont tegenwoordig in Meulebeke. In 2013 verscheen ‘A Shadowgraphic History’, een reeks stop-comics waarin de letter R de hoofdrol speelt. Eind 2015 werd deel twee uitgebracht. Allebei werden ze op het online magazine Pulp de Luxe gepubliceerd. Rino breng beide boekjes mee naar het Klaxonstripfestival, plus een aantal met de hand vervaardigde posters.’

++++

KLAXON presenteert daarnaast ook boeken van kleine binnen- en buitenlandse uitgeverijen zoals

269583_240411085983953_8127919_n

logoBJ1

logo_normallogoSchermafbeelding 2015-04-20 om 16.12.07

header_blog

 Schermafbeelding 2016-04-11 om 19.32.05

%d bloggers liken dit: