Stripfest – deelnemers

(12u – 19u, Theaterzaal)

Dé plek om nieuwe, fijne strips en geïllustreerd drukwerk uit binnen- en buitenland te ontdekken. Kleine, onafhankelijke stripuitgeverijen, collectieven en auteurs presenteren hun uitgaven en op de grote KLAXON-stand kan je grasduinen in strips en grafisch drukwerk van diverse  buitenlandse ‘indie’ uitgeverijen. Pulp deLuxe introduceert de ‘Draw-o-mat-3000’ tekenmachine. Een klik op de naam van de standhouder brengt je naar zijn website.

Scrscratchatchbooks is een kersverse Amsterdamse uitgeverij van graphic novels, die hoogwaardige boeken uitgeeft van stripauteurs uit binnen- en buitenland. Internationale stripgrootheden als Erik Kriek, Robert Crumb, Craig Tompson, Ever Meulen en Joost Swarte zijn aan de uitgeverij verbonden. Sinds de oprichting van Scratch vorig jaar hebben directeur Wiebe Mokken en uitgever Hansje Joustra (voorheen Oog&Blik) toptitels als De beeldhouwer van Scott McCloud, Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven van Ulli Lust, en Mijn vriend Dahmer van Derf Backderf uitgegeven.

Objets380

De Nederlander Frits Jonker is in de eerste plaats een letter-tekenaar.  Hij lettert niet alleen strips, hij ontwerpt ook logo’s, posters en schildert teksten op muren en ramen. Daarnaast tekent hij, maakt hij zines en schrijft hij over zijn passies: muziek, verzamelen, deviante cultuur, dwarsdenkerij, tijdreizen en obscuur drukwerk.

 

 

tmh website

Tieten Met Haar is een collectief van illustratoren en striptekenaars uit Gent. Hun doel is het creëren van een platform voor aankomende kunstenaars, het presenteren en publiceren van zowel hun eigen werk als dat van anderen en dat werk te promoten in België en op diverse Europese stripfestivals. De huidge bezetting van Tieten Met Haar: Valentine Gallardo, Alexander Robyn, Mathilde Vangheluwe, Jana Vasiljevic, Nina Vandebempt en Nina Vendeweghe.

Schermafbeelding 2015-04-20 om 16.12.07Frémok (B + Fr) is niet alleen uitgever, maar ook een platform voor kunstprojecten. Als uitgever is Frémok een ‘grote’ speler in de indie scène. Frémok stelt bewust alle stereotypen van het mainstream uitgeven in vraag, zoals het formaat, tekentechniek, narratieve structuur. O.a. Dominique Goblet, Eric Lambé, Frédéric Coché, Olivier Deprez, Yvan Alagbé behoren tot de kern van Frémok.

T-Rex Time lapselight

Jasper Rietman (°1985, NL) is redactioneel illustrator en stripmaker. Zijn illustraties werden tot nu toe gepubliceerd door onder andere The New York Times, The Guardian, The Washington Post, Wired, en Variety.
Daarnaast werkt hij aan een grafische roman en zijn eigen project TRI/P, een verzameling korte strips bestaande uit steeds 3 plaatjes zonder tekst, waarvan op de beurs een eerste bundeling te koop zal zijn.

lameloskleinLamelos is een Nederlands striptekenaars-collectief bestaande uit Aleks Deurloo, Jeroen Funke, Boris Peeters en Sam Peeters, gevormd in 1997 op de kunstacademie te Kampen. Sindsdien maakten ze met veel plezier meer dan honderd stripboekjes in eigen beheer en bij verschillende uitgeverijen. Kaasheld & Poephoofd zijn hun bekendste figuren. Ze houden zich soms ook bezig met zeefdrukken, muurschilderingen, korte acts, verkleedpartijen, kartonknutselen, schapen scheren en bier drinken. Om de zoveel tijd organiseren ze een Lamelos-veiling in stripwinkel Lambiek te Amsterdam. En hééél soms op een andere plek. Maar dat is dan wel bijzonder!

Schermafbeelding 2015-04-20 om 19.14.53

Jeroen de Leijer is een Nederlands striptekenaar. Zijn bekendste creatie is Eefje Wentelteefje, een klein meisje dat eerstalleen op papier tot leven kwam, maar later op toneel (poppenkast) en op tv (VPRO, als mix van tekenfilm en poppenkast). Met Gummbah, Steppie Lloyd Trumpsteinen Ivo van Leeuwen gaf de Leijer het alternatieve zine De Bedenkelijk kijkende Grondeekhoorn uit (1996-2001) uit, Dit viertal stond in 1998 ook aan de wieg van de Bond tegen Humor (1998).

Document5

De Antwerpse uitgeverij Bries publiceert sinds 1999 boeken die zich situeren op het kruispunt van strips, literatuur, kunst en hecht daarbij veel belang aan de vormgeving en afwerking van de boeken. De (strip)boeken die Bries uitgeeft verkennen de eindeloze mogelijkheden van het stripmedium. Het zijn boeken om te lezen, te bekijken, te herlezen, te herbekijken om te koesteren, gemaakt door opkomende namen en gevestigde waarden uit binnen- en buitenland.

wobbylight3Veertien jaar na het laatste nummer van De Bedenkelijk Kijkende Grondeekhoorn presenteert Jeroen de Leijer met Marjolein Schalk en Steppie Lloyd Trumpstein een nieuw ‘lowbudget blad met een lowprofilementaliteit’, Wobby!.. Wobby biedt 48 pagina’s ‘visueel geweld’ en zal vier keer per jaar verschijnen. Wobby is een onafhankelijk zine, gedrukt op een risograaf, dat ruimte biedt voor experiment. Naast werk van de vaste kern van de drie oprichters, laat elk nummer ook werk van gasttekenaars aan bod komen.

 ria_klaxonDe Nederlandse stripmaker Rob van Barneveld richt zich vooral op vrolijke en absurde situaties waar vaak net iets anders gebeurt dan je verwacht. In 2006 bedacht hij de serie Rood Gras; korte strookjes waarin een mannetje met een driehoekig neusje van alles meemaakt. Inmiddels zijn er van Robs hand 2 Rood Gras-albums verschenen, 2 losstaande albums en het eerste deel van een nieuwe reeks, Rood 1. Voor KLAXON neemt hij allemaal boekjes mee uit eigen beheer, zoals Broodje Kat, Koffie/Sex en Sterke Verhalen.

uier_hartekotsCkoe (NL) komt met het nieuwe deel (nummer 6) van Uier. Mocht je Uier nog niet kennen, deze brak tijden geleden los van Koe. Dat eeuwige boe geroep… In het nieuwe boekje wordt het universum van Uier verder uitgebreid met dromerige overpeinzingen en korte verhaaltjes. Verder neemt Ckoe enkele riso en lino prints mee.

Uier heeft een eigen website, ga zeker eens een kijkje nemen.

Klaxon_webVite geeft een halfjaarlijks fanzine uit waarin jonge kunstenaars de krijgen om samen te publiceren rond een vrij interpreteerbaar thema, namelijk de titel van elke uitgave. Buiten het vaste formaat zijn er geen restricties voor de deelnemers. 
  //  Vite édite un fanzine semestriel qui offre l’opportunité aux jeunes artistes de publier leurs créations autour d’une thématique à interprétation libre. À part du format qui est fixe, le fanzine n’impose aucune contrainte aux participants.

logo

Pulp deLuxe is een collectief van striptekenaars en scenaristen dat sedert 2003 kortverhalen publiceert op de website www.pulpdeluxe.be. De tekenaars die op Pulp deLuxe publiceren zijn een mengeling van jong opkomend talent en gevestigde waarden. In 2013 onderging Pulp deLuxe een gedaanteverwisseling met een nieuwe redactie en een andere insteek waarbij we de grenzen aftasten tussen het beeldverhaal en andere kunstvormen.

P1120108Wasco kreeg bekendheid met de strip Apenootjes. deze strip verscheen in onder andere in het blad zone 5300. Illustraties van zijn hand verschenen ook in Vrij Nederland en de VPRO-Gids. Zijn bekendste stripfiguren zijn Tuitel en Phiwi. Wasco geeft zijn strips en boeken in eigen  beheer uit, de naam van zijn mini-uitgeverij is Microbe.
Wasco kan bestempeld worden als een artist’s artist. Hij heeft een grote fanbase onder de Nederlandse striptekenaars, vooral wegens zijn compromisloze, persoonlijke en abstracte stijl.

Schermafbeelding 2015-04-20 om 21.13.56Marcel Ruijters (NL) is a veteran of self-publishing since the late 1980s and has been working internationally with many publishers. Over the latest decade, his work has been inspired by medieval art. His adaptation of Dante’s Inferno was awarded as the best Dutch graphic novel of 2008. A biography of Hieronymus Bosch is scheduled for Autumn 2015. Other titles, such as Troglodytes and All Saints will be available at Klaxon, as well as original artwork and several exclusive art prints.

Zone_logo_300-225

Zone 5300, tijdschrift voor Strips, Cultuur & Curiosa sinds 1994, publiceert het neusje van de zalm van de nationale en internationale alternatieve strips, en biedt ruimte aan zowel jonge talenten als reeds gevestigde (interntionale) namen, zoals Erik Kriek, Brecht Vandenbroucke, Jeroen de Leijer, Kim Duchateau, Lamelos, Maria Björklund en Schwantz. Daarnaast is er veel ruimte voor interviews, muziek, (cult)films en achtergrond. In het voorjaarsnummer maar liefst vier debutanten!

Liesbeth3lightLiesbeth De Stercke (°1987) heeft een grote fascinatie voor de Grote Depressie en de naoorlogse (WO I en WO II) Amerikaanse geschiedenis. Voor haar tekeningen put ze inspiratie uit zowel literaire klassiekers van de twintigste eeuw – Steinbecks De druiven der gramschap o.a. – als uit het werk van fotografen zoals Walker Evans en Ben Shan. 

 

CharlotteCharlotte Dumortier debuteerde in 2011 met het woordloze Murphy’s miserable space adventures (Oogachtend). Haar illustraties verschijnen o.a. in De Morgen. Inne Haine debuteerde in 2014 met Het mirakel van Viervers (Oogachtend). Shamisa Debroeys tenslotte debuteerde in 2013 met Verdwaald (Oog&Blik/De Bezige Bij). Charlotte, Inne en Shamisa werken tussen illustratie-opdrachten  aan de opvolger van hun debuut. Op KLAXON brengen ze alle drie naast hun debuutalbum ook mini-comics en prints mee.

RubenSteeman-2500dagenrust-400x400Ruben Steeman is ontwerper en tekenaar. Eind vorig jaar kwam zijn bundeling 2500 dagen RuSt uit, een boek met 2500 tekeningen op evenzoveel pagina’s. Men fluistert dat het ’t dikste boek van de eeuw is. Op Klaxon kun je een van de laatste genummerde exemplaren van het boek bemachtigen, of losse ingelijste tekeningen, klaar om zo aan uw wand te hangen.

 

SB_klaxon01Serge Baeken (°1967) is een grafisch huurling met opdrachten voor kranten, magazines en organisaties in binnen- en buitenland. Een selectie van zijn productie aan illustraties, schilderijen, postkaarten, platenhoezen, boekomslagen, affiches, decors, logo’s, kostuums, folders, T-shirts, muurschilderingen, soft tattoos, erotica, portretten, schetsen en cartoons wordt jaarlijks in een vuistdik boek gebundeld uitgegeven door uitgeverij Xtra. Zijn strip The No Stories (Bries) werd bekroond met de Blikken Biebel. Voor zijn werk voor De Tijd ontving hij drie maal op rij de European Newspaper Award of Excellence. Met zijn strip Sugar scoorde Baeken hoge ogen bij pers en publiek en won hij al diverse prijzen. Een Engelse en een Poolse editie zijn in de maak. In 2009 was hij de officiële Stadstekenaar van Turnhout, waarvoor hij samen met zijn vader werkte aan de panoramische historische strip Het Verdriet van Turnhout (Xtra). Deze strip verschijnt op 29 mei 2015.

En verder boeken van:

269583_240411085983953_8127919_nSanatorium is kleine Zweedse uitgeverij die internationaal hoge toppen scheert met de strips van Matthias Adolfsson en Erik Svetoft. Sanatorium geeft ook het werk van Edward Gorey uit.

napalogo2-2014Napa Books. Opgericht in 1997, focust deze kleine, onafhankelijke Finse uitgeverij op kunstenaarsboeken en flipboeken. Napa wordt gerund door kunstenares Jenni Rope. Eén van de belangrijke projecten van Napa is de Napa Flipbook Competition, een jaarlijkse, internationale competitie voor nieuw talent uit de animatiewereld.

LOGO2Koyama, opgericht in 2007, is een small press uitgeverij uit Toronto. Zij geeft zowel het werk van opkomende als van gevestigde tekenaars uit. Koyama publiceert ‘comics’, stripboeken, kunstboeken en zines en haar fonds omvat een brede waaier aan genres: o.a. autobiografie, horror, humor.

 logoSpecializing in art, design, photography and other visually oriented books, their publishing range extends to literature and criticism as well. The company name “Seigensha” is derived from three kanji characters: 青 (sei = “blue”), calling to mind the purity of a clear blue sky, 幻 (gen = visions or illusions), for the pursuit of dreams yet unseen, and 舎 (sha = a hut or house), signifying learning. Seigensha Art Publishing was founded in 1995 in Kyoto.

logoBJ1Guided by his fantasy and inspiration, Benoît Jacques, amongst other wanderings, publishes since 1989, books that express in no clear order, the complex circumvolutions of his mind combined with his taste for paper, the smell of ink, drawing, writing and his liking for printing machines.

logo_normal Apa Apa is een Spaanse uitgeverij van kleine, fijne strips.

Schermafbeelding 2015-04-23 om 22.40.55Der Lubok Verlag für Kunst- und Künstlerbücher entstand aus der Begegnung des Künstlers Christoph Ruckhäberle mit dem Grafiker und Buchdrucker Thomas Siemon. Aus der gemeinsamen Faszination am Künstlerbuch und der Begeisterung für das Medium Grafik entstand die Idee originalgrafische Bücher in hohen Auflagen mit Linolschnitten zeitgenössischer Künstler zu veröffentlichen.

384492_255935484476292_677230973_nLe Dernier Cri est un éditeur underground marseillais de livres sérigraphiés, spécialisé dans le graphisme, la bande dessinée, fondé en 1992 par Pakito Bolino et Caroline Sury.
L’éditeur a publié et publie les travaux graphiques de nombreux auteurs de la bande dessinée alternative ou underground contemporaine tels Matthias Lehmann, Mike Diana, Marcel Ruijters, Pakito Bolino, Caroline Sury,  Ichiba Daisuke, Matti Hagelberg, Stu Mead, Blexbolex, Moolinex, Charles Burns, Keiti Ota, Frédéric Poincelet, Nuvish, Les Frères Guedin, Atack, Jonathon Rosen, Rémi, Kerozen, Stéphane Blanquet….

logoOrbis Pictus Club is an independent print club based in Paris, France. The club focus is on silk-screen art prints & artist’s books.

Schermafbeelding 2015-05-03 om 13.04.00Knust is the name of the graphic department of artist run organization Extrapool based in Nijmegen, the Netherlands. Knust represents a print workspace and a bookbinding workspace, and is highly specialized in the stencilprinting technique, also known as Risograph or mimeograph printing. Additionaly Knust also self publishes; an artist gets invited to make a publication with Knust during a residency at Extrapool – the series Art Prison. And an artist can send in a proposal for a book to make with Knust during a residency at Extrapool – the series Work Holiday.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: