Joost Swarte

21adoP1020281Joost Swarte vertelt over houten speelgoed (ADO), abstractie en inspiratie — (15u, Muzieklokaal)

      30adoP1020294   25adoP1020288

 

Unknown-1

Joost Swarte (NL) is striptekenaar, illustrator, vormgever. Hij is één van de belangrijkste tekenaars van de zogenaamde ‘klare lijn’, een term die hij in 1976 zelf creëerde en die voornamelijk geassocieerd wordt met het werk van Hergé. Zijn tekenstijl is bijzonder grafisch en ook zijn werk buiten het medium van de strip wordt gekenmerkt door een zeer uitgesproken stripidioom. Joost Swarte is een bijzonder veelzijdige kunstenaar: hij gaf vorm aan postzegels, affiches, horloges, huizen, glas-in-loodramen en telefoonkaarten en zoveel meer.

Jopo de Pojo, Katoen + Pinbal en Anton Makassar zijn enkele strips waarmee Joost Swarte naam maakte als striptekenaar. Daarnaast maakte hij ook krantenstrips, zoals de serie ‘Niet zo, maar zo’ voor Vrij Nederland.  Hij levert geregeld bijdragen (illustraties) aan The New Yorker.

Hij was betrokken bij opzet en inrichting van het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve, was de initiatiefnemer van de Stripdagen Haarlem en medeoprichter van stripuitgeverij Oog & Blik.

In 2012 ontving Joost Swarte de Marten Toonderprijs 2012. De Marten Toonderprijs was een oeuvreprijs die tussen 2010 en 2012 werd uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage had geleverd aan het Nederlandse beeldverhaal.

Hij maakte in 2014 de overstap van De Bezige Bij / Oog & Blik naar de nieuwe Nederlandse stripuitgeverij Scratch.

%d bloggers liken dit: