Frits Jonker

Frits Jonker vertelt over zijn beroep/passie: letteren-tekenen — (14u, Literair salon)

Objets380De Nederlander Frits Jonker is al meer dan twee decennia lang een veelgevraagd en gewaardeerd letter-tekenaar. Frits is niet alleen letteraar van strips, maar hij ontwerpt ook posters, logo’s, tekent. Hij maakt sinds jaar en dag zines waarin hij schrijft – handgeletterd, natuurlijk – over zijn passies: muziek, verzamelen, deviante cultuur. Van zijn dagelijkse fanzine, ShowCase, verscheen in 2012 een mooie bundeling bij uitgever Xtra.

Schermafbeelding 2015-04-23 om 15.22.27

Frits Jonker over ShowCase en zijn passies – een korte reportage van Michael Minneboo

Met ShowCase – geïllustreerde, handgeletterde verkenningen op stroken papier – schept ‘inkter’ Frits Jonker een compleet eigen universum. Het lijvige verzamelboek (723 pagina’s) bevat zijn unieke hersenspinsels over en met kunst, typografie, wetenschap, levensvragen en zaken waar geen directe aanleiding toe is. De zines van Jonker vormen een uniek op zichzelf staand genre van een volstrekt authentieke geest. De schrijfsels van Frits Jonker zijn sinds enkele jaren ook te volgen op zijn blog.

In een interview van Jef Nieuwenhuis, in 2005 gepubliceerd in het inmiddels opgeheven stripinformatietijdschrift Zozolala, gaat Frits Jonker in op zijn ‘vak’: het letteren van strips.

Rotring

Frits Jonkers ‘rotring-alfabet’

Frits

Frits en zijn zines

Rats

Frits Jonkers ‘rat-alfabet’

Objets352a

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: